Mediyoga

MediYoga är en terapeutisk yogaform som Göran Boll på IMY (Institutet för medicinsk yoga) har utvecklat från Kundalini yogan.

yogaDet finns flera hundra olika former av yoga. Vi vet att människor har praktiserat yoga redan för 5-6000 år sedan. Man tror att yogan började utvecklas i Indien. Idag växer den snabbt runt om i världen.

Ordet ”Yoga” betyder balans. Yogans syfte är att hjälpa oss att kunna lyssna inåt både i kroppen och i sinnet. Detta för att kunna göra oss medvetna om vad som händer där, så att vi kan skapa en bättre balans på alla nivåer - fysiskt, mentalt, andligt och emotionellt. På ett djupt plan så öppnar yoga upp för kroppens egen självläkande förmåga.

MediYoga är anpassad så att alla kan utföra den oavsett fysisk förmåga. Yogapassen kan skräddarsys för den enskildes specifika behov och alla övningar utförs alltid med utgångspunkt utifrån individens förmåga och kapacitet. Det innebär att även svårt utmattade och kroniskt sjuka personer kan delta i utövandet av Medicinsk Yoga. Man sitter, står eller ligger ner – inga akrobatiska kroppsställningar eller fysisk belastning. MediYoga innehåller enkla och kraftfulla andningstekniker, mjuka inkännande rörelser, djupavslappning och meditationer. Man kan göra dessa enskilt eller kombinera till olika pass.

MediYoga har visat sig ha positiva effekter på en rad hälsotillstånd. Man har gjort olika studier t.ex. vid olika stressrelaterade besvär som utmattningssyndrom och sömnproblem, vid olika kroniska smärttillstånd som rygg-, nackproblem och migrän, hjärtproblematik och högt blodtryck, samt vid depression och ångest.

MediYoga används idag på bl.a. på olika vårdcentraler, arbetsplatser, Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus. Sedan januari 2014 finns det en verksamhet med MediYoga för cancerpatienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Man behöver inte vara sjuk för att ha nytta av MediYoga utan den hjälper oss att kontinuerligt få tillgång till mer balans, glädje och lugn. MediYogan kan därför användas både förebyggande och rehabiliterande.

Jag lär ut medicinsk yoga både enskilt eller i grupp. Vid en enskild session kartlägger vi noggrant utifrån yogans perspektiv var just dina obalanser sitter och du får sedan ett individuellt anpassat program med övningar som passar just dig. Du får sedan öva på det hemma för att sedan komma tillbaka för nya övningar. Du får fortlöpande möjlighet till feedback från mig. Det är du som bestämmer hur mycket tid du vill lägga ner på yogan. Det kan alltså variera mellan att ta tre djupa andetag varje dag till ett längre sammansatt pass.

Migränyogan är vidareutvecklad av Per Söder på yogamottagningen i Stockholm. MediYoga vid migrän bygger på den ayurvediska läran där man kan se att det finns olika former av migrän eller spänningshuvudvärk beroende på vilken kroppstyp man är. Ibland finns en kombination av flera. Detta avgör vilken form av övningar som verkar på bästa sätt. Vi gör en kartläggning var du finns och du får övningar som passar dig.

MediYoga vid cancer kan användas av alla då passen och övningarna balanserar och stärker vår vitalitet och verkar förebyggande för alla obalanser. Om du redan har en cancersjukdom så kan MediYoga hjälpa dig till mindre ångest och ge avslappning och lugn, och en bättre livskvalité. Det är i lugnet som kroppen och själen kan börja läka. Om du är anhörig så kan den hjälpa dig på samma sätt. Självklart lämnas mycket tid för samtal.

Jag har gått min instruktörutbildning på Institutet för Medicinsk Yoga (IMY) Just nu går jag yogalärarutbildningen och är klar november-14. Jag har även fördjupat mig i migränyoga och yoga vid cancer. Veckan efter midsommar kommer jag gå en utbildning till barnyogaterapeut.

MediYoga är en terapeutisk yogaform som Göran Boll på IMY (Institutet för medicinsk yoga) har utvecklat från kundalini yogan.

Om du vill veta mer kan du läsa mer på Institutet för medicinsk yoga.